Állapotfelmérés-szájhigiénia

Minden fogászati kezelést egy teljes körű állapotfelmérés előz meg, amelynek során az orvos felméri a fogak, az íny, a szájüreg általános állapotát, összeveti a páciens panaszaival, korábbi kezeléstörténetével (anamnézis). Diagnosztikus eszközeink (röntgen, panoráma röntgen, Mora mikromagnetikus diagnosztika) lehetőséget teremtenek helyben, rövid idő alatt képet kapni a páciens állapotáról, aminek alapján az orvos megkezdheti a kezelési terv kidolgozását. Rendelőnk és orvosaink fel vannak készülve minden fogászati probléma kezelésére, de szükség esetén akár logopédussal, craniosacralis terapeutával vagy fül-orr-gégész szakorvossal közösen határozzuk meg a terápia menetét.

A páciens általános állapota indokolhatja, hogy ne csak a szájüreget és a felhasználható fogászati anyagokat vizsgáljuk és kezeljük a MORA mikromagnetikus diagnosztika – és terápia – segítségével, hanem teljesebb képet kapjunk a testükben zajló, közvetve a fogászati kezelést is érintő folyamatokról.

Minden fogászati beavatkozás sikerét meghatározza a páciens szájhigiénéje . Ezért az első lépés az ideális állapot előállítása.

Mi a fogkő?

A fogkő-eltávolítás a szájhigiéné alapja. Szinte nincs olyan ember, akinek a fogain ne jelenne meg fogkő. Az ember nyálából válik ki a lepedék (plakk), amely megtapad a fogakon, a fogkő pedig nem más, mint ásványosodott foglepedék. Tehát, akinek nyála van, annak vélhetőleg fogköve is van. (Akár olyan esetben is, ha foga nincs, csak kivehető fogsora, mivel a lerakódás azon is megjelenhet.)

A fogkő önmagában nem betegség, de az ártalmas szájüregi baktériumok tökéletesen meg tudnak telepedni benne, ami okozhat fogíny-gyulladást (gingivitis) is, ami egyrészt fájdalmas és akár az egészséges fogak elvesztéséhez is vezethet, de ugyanígy a rossz lehelet oka is lehet. Mindenképp érdemes évente legalább kétszer ellenőriztetni a fogak állapotát és elvégeztetni a fogkövek eltávolítást annak, aki nem akarja elveszíteni se a fogait, se a barátait! Egy ilyen alkalommal megtörténik a szakemberek által a páciensek felvilágosítása a helyes fogápolási technikákról, fogmosásról, fogselyem használatáról.

Hogyan zajlik a fogkő-eltávolítás? Mennyire fáj?

Rendelőnkben ultrahangos és kézi fogkő-eltávolítást végzünk. Az ultrahangos eljárás során az ultrahangos depurátor a fogkövet választja le a fogról, a fogfelszínt nem károsítja. Ezt egészíti ki a kézi fogkő-eltávolítás, amely az íny alatti fogköveket célozza meg. Az eljárás során többnyire nem érez fájdalmat a páciens, de szokatlannak, kellemetlennek találhatják, hiszen, ha jó munkát végez a fogorvos, bizony meg kell bolygatnia az íny alatti területet is. Ennek során hirtelen felszínre kerülhet az addig fogkővel lezárt terület, ilyenkor pedig elfordulhat fognyaki érzékenység. Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek hatékonyan segítik át a pácienseket ezeken a z esetlegesen nehezebb napokon is.

Szerencsére azonban többnyire egy alkalommal eltávolítható a fogazatról az összes fogkő, csak gyulladt, duzzadt íny esetén jellemző, hogy a páciensnek vissza kell térnie egy későbbi kezelésre a duzzanat elmúltával.