Esztétikai fogkezelés

Az egyik első dolog, amit észreveszünk egy másik emberen és meghatározza a róla alkotott véleményünket, az a mosolya. A minél elragadóbb mosoly érdekében ma már mindenki számára elérhető az esztétikai fogkezelések több változata, legyen szó akár egy gyors fogfehérítésről, fogékszer felhelyezéséről, vagy akár egy nagyobb volumenű beavatkozásról egy porcelánhéjról.

Miben más a rendelői fogfehérítés, mint az otthoni?

A fogfehérítésre használt hatóanyagok két nagy csoportba sorolhatók: az ún. non-peroxid és a hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítők. Az előbbi csoportba tartozó fogfehérítők oxigént vonnak el az elszíneződésből, azonban amint a fogak újra kapcsolatba kerülnek az oxigénnel, újra megjelennek az elszíneződések is. Ezektől a szerektől tehát nem remélhetünk tartós hatást.

Ezzel szemben a hidrogén-peroxidot tartalmazó szerek oxigént szabadítanak fel, ami az elszíneződést tartósan megszünteti. Természetesen semmi nem tart örökké, de az úgynevezett emlékeztető kezelésekkel újra fel lehet frissíteni a fogak színét. A hatás természetesen attól is függ, hogy a fogfehérítő milyen koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot, ám erre szigorú európai uniós szabályozás van érvényben.

A hatóanyag mellett a fog zománcától is nagyban függ, hogy az eljárás mennyire hoz látványos sikert. Az erősebb, ellenállóbb zománc lassabban fehéredik, ezért – bár különféle lámpákkal lehet katalizálni a folyamatot – hosszabb ideig is tart maga a kezelés és az eredmény sem feltétlenül olyan látványos, mint más esetekben.

A fogékszer felhelyezése mennyire fájdalmas?

Ha pedig izgalmasabbá szeretné tenni a már ragyogó mosolyát, különböző kövekből, aranyból, illetve fehéraranyból készült fogékszerek közül választhat. A fogékszer 15 perc alatt felhelyezhető és kiemeli a szép, szabályos fogsort, úgy, hogy közben a fog sem sérül, nem károsodik a fogzománc. Az eljárás valóban gyors és fájdalommentes, mivel az ékszert egy speciális ragasztóval rögzítjük az előzőleg lepolírozott fogfelületre. Egy- ilyen fogékszer igény szerint bármikor cserélhető, de akár 1-1,5 évig is viselheti folyamatosan és nem fogja zavarni az étkezésben vagy a szájápolásban.

Mennyiben más a porcelán héj mint a korona?

Az esztétikai fogkezelések közé tartozik a porcelán héj felhelyezése, amelyhez – a fogászati koronákkal ellentétben – nem, vagy csak kis mértékben kell lecsiszolni a fogakat. Fogászati héj készülhet porcelánból és kompozit tömőanyagból is. Míg az előbbit fogtechnikus, utóbbit maga a fogorvos készíti el a helyszínen. A vékony héjat minden esetben az egyénre szabva készítjük, hogy teljesen úgy nézzen ki, mint a páciens természetes fogai.

A foghéj felhelyezése többnyire olyan esetben történik, ha egy letört fogat kell esztétikailag helyreállítani, de akár akkor is, amikor a sérülés következtében kialakuló foggyökér irritációt szeretnénk megelőzni. Ugyanígy indokolt a héj felhelyezése nagyobb fogrés vagy nagymértékű elszíneződés, előnytelen fogforma esetén is.

A beavatkozást helyi érzéstelenítés előzi meg, majd minimális fogfelszín-eltávolítás után történik a lenyomatvétel. A fogtechnikus ezen lenyomat alapján készíti el a megbeszélt fogszínnek megfelelő héjat, héjakat. A végleges héj elkészültéig a fogérzékenység okozta kellemetlenségeket elkerülendő ideiglenes héjat helyezünk fel.