Fogmegtartás

Fogtömés-betét készítés

Mikor tömnek?

Szinte mindig. A fogorvosok munkájának nagyrészét Magyarországon a szuvas (lyukas) fogak kezelése teszi ki. A fogszuvasodást (caries dentium) a savképző baktériumok okozzák, amelyek lebontják a cukrot és az egyéb szénhidrátokat, s közben alacsony PH-értékű közeget hoznak létre. Ha a száj PH-értéke rövid időn belül megemelkedik, akkor a kioldott szervetlen anyagok visszaépülhetnek a fogfelszínbe. Ez történik pl. fogmosáskor. Ezért is olyan fontos a rendszeres otthoni fogápolás.

Ha mégis megtörtént a baj, rendelőnkben az esztétikus fogtömések több változata is elérhető annak érdekében, hogy visszaállítsuk az ön fogainak rágóképességét, eredeti színét és alakját.

Többféle tömés is van?

Igen, rendelőnkben esztétikus kompozit tömésekkel dolgozunk, ami már nem csak egyszerűen egy fehér anyag, hanem egy olyan műgyanta alapú keverék, amely üveg- és porcelánszemcséket is tartalmaz. A tömés több színből kerül kikeverésre, hogy minél jobban egyezzen az ön fogának színárnyalatával, majd a kék fény hatására megkötött anyagon a fogfelszín barázdáltságát is ki lehet alakítani.

Ezen kívül gyakran alkalmazunk betéteket. az úgynevezett inlay és onlay ragasztott fogtöméseket, súlyosabban károsodott vagy letört örlőfogak estén. Ezek olyan, fogtechnikus által készített szilárd arany vagy porcelán betétek, amelyekkel a megfelelő szájhigiéné mellett minimálisra csökkenthető a további szuvasodás esélye, mert az ép szövetet fedésben tartja. Míg az inlay tömést nagy méretű, ám a fog teljes rágófelületét nem érintő beavatkozás esetén használjuk, az onlay tömés mintegy ráfekszik a fogra, befedi annak teljes rágófelületét.

Gyökérkezelés

Mi a gyökértömés?

A gyökértömés a gyökérkezelés utolsó fázisa. A fog legbelső rétege a fogbél (pulpa dentis), amelyet idegek és erek hálóznak be. Ez a fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom- és hőingereket, továbbá gyulladásos reakciók indulnak be, ha a szuvasodás eléri a dentint. A gyökérkezelés során eltávolítjuk a fogbélüreg tartalmát – mindent, ami ingereket tudna közvetíteni az agy felé -, ideértve a baktériumokkal fertőzött csatornafalat is, majd sterillé tesszük az adott területet, és teljes hosszában betömjük, lezárjuk a csatornát.