Fogpótlás

Korona-Híd

Mikor indokolt a fogászati korona felhelyezése?

Koronát általában nagy mértékű szuvasodás vagy törés által károsodott fogak integritásának helyreállítás érdekében, illetve esztétikai indokok alapján készítünk.

A fogkorona, vagy fogászati korona egy rögzített fogpótlás. A fogat teljes mértékben körbefogja, és megfelelő felhelyezést követően hosszú távon nyújt eredményes fogpótlást. A fogászati koronák egy fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A fogorvos lenyomatot vesz a fogról a fogkorona elkészítéséhez, miután lecsiszolta a fog felszínét, a fogtechnikus a lenyomat alapján készíti el a fogászati koronát. Ma már igény szerint többféle fogászati korona típus közül választhatunk, de alapvetően a fém-kerámia (közismertebb nevén porcelán) és cirkon-kerámia korona a leggyakrabban alkalmazott választás.

Mikor javasolt a porcelán korona?

Ezt a típust, a fém-kerámia koronát elsősorban az örlő fogakra alkalmazzák, mivel kifejezetten tartós, stabil megoldást jelent, mégis kedvező áron elérhető és rövid idő alatt elkészíthető.

A porcelán korona alapja egy fémváz, amelyre porcelán (kerámia) réteget helyezünk fel, amelynek színét az eredeti fog színe alapján határozzuk meg. A fém alap miatt előfordulhat fémérzékenység, fémallergia, aminek a kizárására Mora diagnosztikával végzünk egy felmérést, mielőtt a pácienssel közösen döntünk a fogkorona típusáról.

Mikor javasolt a cirkon korona?

A manapság legnépszerűbb korona alapanyaga a cirkónium-dioxid, egy teljes mértékben fémmentes anyag, amivel kiváltható a fém váz. Másik előnye, hogy a fémvázas fogpótláshoz képest a cirkon koronákkal sokkal esztétikusabb, természetesebb fogpótlás készíthető mivel a cirkon korona színe a lehető legközelebb áll a természetes fogakéhoz. A cirkónium-dioxid korona tökéletesen illeszkedik mind a fogak nyaki részéhez, mind az íny felszínéhez, vagyis az íny visszahúzódása során sem válik láthatóvá. Ez az egyik leginkább ajánlott megoldás a frontfogak helyreállítása során. Emellett a cirkónium-dioxidból készült korona sokkal ellenállóbb, tartósabb is.

Mikor készítenek hidat?

A porcelán vagy fémmentes kerámia hidak a kiterjedt, több fogat érintő foghiány esetén jelentenek megoldást. A modern technikának és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően esztétikusak, élethűen adják vissza az eredeti fogsor színét. Rögzítésük vagy a természetes fogra történik, vagy a híd pilléreként implantátum szolgál.

Ha a kiterjedt foghiánnyal szomszédos fogak egészségesek, stabilak és nincsenek gyulladásban, a fogorvos leggyakrabban a természetes fogakra rögzített fém-kerámia, vagy cirkon híd felhelyezését szokta javasolni. Ha azonban nincs egészséges fog, amely a pillér szerepét betölthetné, egy implantátum beültetése szükséges, amelyre a hidat felhelyezhetjük.

Tudta, hogy… ? … már négyezer évvel ezelőtt a Fülöp-szigeteken rendszeresen készítettek arany koronát és fogpótlást az akkori vezető réteg tagjai számára.

 

Fogbeültetés-implantáció

Mit jelent az implantátum a fogászatban?

A fogászati implantátum (lat. plantare »ültetni«) magát a fog gyökerét helyettesítő eszközt (csavart) jelöli, az implantálás pedig az a beavatkozás, amelynek során az állkapocs csontjába beültetik ezt a csavart, amelyre a későbbiekben a felépítmény kerül. Az implantátumok olyan anyagból készülnek, amelyek nem okoznak semmilyen irritációt vagy komplikációt az Ön szervezetében. Ilyen anyag például a titán. Ma már szinte kizárólag ebből az anyagból készítenek implantátumokat, melyeket mi is használunk. Az implantátumok célja, hogy mind funkciójában, mind esztétikájában sikeresen helyreállítsák a fogazatot, hogy az újra teljes legyen.

Bárkinek bármennyi implantátumot be lehet helyezni?

Fogászati implantálás azonban nem végezhető el növekedésben lévő gyermek, illetve némely felnőtt esetében. Ellenjavallatot vagy kizáró tényezőt jelent a súlyos szívbetegség, a daganatos megbetegedések, a drogfüggőség és az alkoholfüggőség, az erős dohányzás, a súlyos anyagcsere-betegség, valamint a rossz szájhigiénia.

Tekintettel arra, hogy maga a behelyezés, valamint a behelyezhető implantátumok száma a fentieken túl is több tényezőtől függ, mint például a páciens állkapcsának állapota, a páciens életkora, igények és lehetőségek mérlegelése stb., így a konkrét lehetőségekről kizárólag a vizsgálatot végző szájsebész tud teljes körű tájékoztatást adni.

Kivehető műfogsor

A kivehető műfogsor (közkeletű nevén protézis) a saját fogazattal nem rendelkező páciensek számára nyújt megoldást. A kivehető fogpótlás esztétikailag pótolja a fogakat és az ínyt, ezért amellett, hogy visszaadja a rágási funkciót, erősíti az arc kontúrját, a száj körüli ráncok kisimulnak, a beesett arc teltebbnek tűnik.

A fogpótlás anyaga egy speciális műanyagból, akrilátból készül, amelyet különböző fém részekkel erősítenek meg.

Ez a típusú fogpótlás a fogatlan állcsontgerincre fekszik fel. Az alaplemez a nyelv mellett és előtt található ínyrészen támaszkodik, ezen található a műíny és a műfogak. A teljes fogatlanság megszüntetésére nyújt alternatívát a kivehető, teljes lemezes fogprotézis, műfogsor. Amennyiben a páciens rendelkezik néhány saját foggal, de azok nem teszik lehetővé rögzített fogpótlás, híd készítését, abban az esetben részleges kivehető fogpótlás készül.

A műfogsor viselése ugyan nem fájdalmas, de a kezdeti időszakban okozhat kényelmetlenségeket, amíg a szájüreg meg nem szokja az új fogsort. Természetes, ha közvetlenül a szájba helyezés után percekig tartó kényelmetlen, idegentest-érzés jelentkezik, ez azonban idővel megszűnik. Előfordulhat érzékenység, fokozott nyáltermelés, és amíg a nyelv és az arcizmok meg nem tanulják helyén tartani az új protézist, zavaró lehet egyes műfogsorok nem megfelelő stabilitása. A megfelelő stabilitásérzet kialakulásában azonban segíthetnek a fogsorrögzítő krémek is. A túlzott nyálképzésen túl előfordulhat néhány napig hányinger és enyhe fájdalom, ha a kivehető fogpótlás nyomja az ínyt.