Fogszabályozás

Rendelőnkben gyermekeknek, serdülőkorúaknak és felnőtteknek egyaránt vállalunk fogszabályozást. Szabályos fogsorral könnyebb az evés, a fogak tisztán tartása, de a beszéd során a hangképzés is. Szabályos fogsorral sokkal határozottabb az ember és bátrabban mosolyog.

Sokan azt gondolják, hogy a fogszabályzás csak esztétikai kérdés, pedig NEM. A fogazati rendellenességek könnyen vezethetnek emésztési problémákhoz, nyaki, gerinc fájdalmakhoz, akár migrénhez is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy magunk és szeretteink fogazata ép és egészséges legyen. Állapottól, kortól és lehetőségektől függően legyen szó rögzített, vagyis állandó, vagy kivehető fogszabályozóról, bármelyiket megvalósítjuk. Természetesen, mint minden orvosi kezelés esetében, itt is elengedhetetlen az alapos vizsgálat, így a lehetőségekről, valamint a fogak szabályozásához felhasználható eszközökről és módszerekről teljes körű tájékoztatást kizárólag a fogszabályozással foglalkozó orvos adhat.

Mennyi ideig tart a fogszabályzás?

A fogszabályozó kezelés folyamata is konzultációval kezdődik. Fontos, hogy megismerje egymást az orvos és páciens, és közösen határozzák meg a kezelés legfontosabb kérdéseit: így a kezelési célokat, a várható kezelési időt, lehetséges típusú fogszabályozó készülékeket és a kezelési díjat.

A pontos kezelési terv elkészítéséhez először röntgenfelvétel és lenyomat készül a páciens fogazatáról. Ezek ismeretében alakítjuk ki a kezelési tervet, majd annak véglegesítése után a következő alkalommal elvileg akár meg is történhet a készülék felhelyezése. Ez rendszerint fél-egy órás fájdalommentes fogászati beavatkozás.

A fogszabályozás folyamatában nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és az orvosi utasítások betartása. A kezelés csak akkor hozza meg a tervezett eredményt, ha a páciens rendszeresen megjelenik a kontrollidőpontokon, és odafigyel az alapos fogápolásra, és a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazására.

A folyamat azonban nem ér véget akkor sem, ha a sikeres fogszabályozás végeztével a fogorvos eltávolítja a fogszabályozó készüléket. Az elért eredmény megtartása érdekében szükséges egy ún. retenciós készülék viselése. Ez lehet fix, vagy éjszakánként viselt kivehető készülék is, melyről az orvos a konkrét eset ismeretében fog dönteni. Ezeknek a lépéseknek a megvalósítása a fogazati rendellenességek függvényében 1 évtől akár 4 évig tartó folyamat is lehet. Természtesen a kezelési terv kialakítása során az orvos erről is tájékoztatja a pácienst.