Gyermek­fogászat

A tejfogak fontossága

Nem szabad alábecsülni a tejfogak fontosságát. A szájban megjelenő lyukas fog akadályozza a gyermek helyes rágását és beszédképzését, az idő előtt elveszített tejfog nem tudja kijelölni a végleges fog helyét és a hiányos gyermekfogsor a rágóizmok megfelelő fejlődését is befolyásolja.

Ezért érdemes a fogápolást – még ha nem is a tökéletes technikát – nagyon korán beépíteni a napi rutinba. Amint megjelennek az első fogacskák, étkezés után töröljük át a baba fogait tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabbal. Egy éves kora körül már használhatunk a legkisebbek számára kifejlesztett puha fogkefét is. A későbbi években már örülhetünk, ha a gyermek maga mos fogat, de azt tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő fogmosási technika elsajátításához ugyanazokra a finom motorikus képességekre van szükség, mint az íráshoz. Vagyis, amelyik gyermek nem tud folyóírással írni, az fogat mosni sem tud!

A gyermekfogászat

A gyermekfogászat nem könnyű feladat. Nagyon fontos, hogy a gyermek ne akkor lásson először fogorvost, amikor már szuvas és fáj a foga. Nehéz a gyermekek bizalmát elnyerni, ha eleve rémülten érkeznek. Vigye el a gyermekét félévente fogászatra – nem csak a problémák fedezhetőek fel előbb, hanem több esélye van a gyermeknek úgy átélni egy-egy rendelői látogatást, hogy a „nem fog fájni” tényleg nem fáj.

Persze vannak esetek amikor a szülők mindent megtesznek, hogy gyermekük fogazata ép és egészséges legyen, mégis előfordul néha, hogy gyermeküket különböző problémákkal kell elvinni a fogorvoshoz. A gyermekek lelki világán túl a fogaik szerkezete is más, mint a felnőtteké: nagyobbak az idegkamrák és vékonyabb a zománc. Vagyis gyorsabban szuvasodik, és jobban fáj.

A szuvas tejfog kezelése történhet érzéstelenítéssel vagy anélkül. Ha egészen apró szuvasodás jelent meg a fogon, azt eltávolítjuk és ecseteljük a fogfelszínt. Nagyon szuvas terület esetén tömünk, méghozzá speciális, tejfogra kifejlesztett fluorid tartalmú tömőanyaggal. A tejfogakat gyökérkezelni nem lehet, hanem egy olyan vegyi pasztával zárjuk le a fogat, amely beszivárog a fogba és felgyorsítja a foggyökér felszívódását – ami a fog kihullásához vezet.

Rendkívül fontos, figyelemmel kísérni a gyerekek fogzási állapotát és a maradó fogak megjelenésekor szakértő segítséget kérni a fogorvosoktól, hogy megtörténjen a maradó fogaknál a megelőzést szolgáló barázdazárás, amivel megóvhatjuk a korai fogszuvasodástól a gyermekek rágófogait. Mint szülő bátran és gyorsan forduljunk a szakemberekhez bármilyen elszíneződést tapasztalunk is gyermekünk fogain, hogy megóvjuk Őket a felnőttkori problémáktól.