Szájsebészet

Többféle probléma merülhet fel a fogászati ellátás, illetve a fogszabályozás folyamata során, melyek megoldására szájsebészre van szükség. Egy komplikált foghúzás, egy foggyökér vagy bölcsességfog eltávolítása, betört foggyökerek műtéti feltárással való eltávolítása, arcüreg emelés, cysta eltávolítása, gyökércsúcs rezekció (csonkolás), csontpótlás, implantálás – mind-mind, a szájsebészeti beavatkozások közé tartoznak.

A bölcsességfog kihúzása műtéttel jár?

Nem feltétlenül. Azonban a fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy egyetlen fogóval és sok év tapasztalatával ki lehessen húzni a fogat. Ilyenkor van szükség szájsebészeti beavatkozásra. Ez főleg olyan esetekben szűkséges, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. Ez a leggyakrabban a bölcsességfog esetében fordul elő. Ilyenkor feltétlenül szükséges a szájsebészi beavatkozás, a bölcsességfog műtéti úton történő eltávolítása.

Emellett az is gyakran megesik, hogy az eltávolítandó fognak már nincs meg a koronai része, vagyis nincs amit az orvos egy fogóval megfoghatna – ilyenkor is szájsebészeti beavatkozással kell a fog maradványát eltávolítani.

Hogy zajlik egy ciszta eltávolítása?

A fogászati ciszta általában észrevétlen és nem jár fájdalommal, ezért többnyire csak a röntgenfelvételt tanulmányozó orvos fedezi fel. A fogászati cysta egy olyan üreges, folyadékkal vagy gázzal teli elváltozás, amelyet szájsebészeti úton kell eltávolítani. Az eltávolítást nem érdemes fontolgatni vagy halogatni, mert akár csontpusztulást is okozhat, vagy a növekedése mozdítja el a fogakat a helyükről.

Lehetséges pótolni a felszívódott csontot?

Lehetséges és sok esetben szükséges is. A csontpótlás minden olyan esetben szükséges, amikor egy implantátum beültetése lehetetlen, mivel az állcsont egy része felszívódott, nem megfelelő a magassága vagy a szélessége. Ez többnyire akkor fordul elő, ha a páciens túl hosszú ideig halogatja a fogbeültetést, és időközben a csontállomány elvékonyodott. Ilyen esetben tud segíteni a szájsebész a csontpótlással. A megfelelő csontpótló anyagot a csonthiány mértéke alapján határozza meg a szakorvos, majd ezt követően kerül sor a beavatkozásra. A csontpótlásnak három akár hat hónapra van szüksége, hogy szilárd csonttá alakuljon, ezt követően kerülhet sor az implantálásra.

Arcüreg emelés (Sinus lift) is csontpótlást jelent?

Az arcüreg emelés is a csontpótló műtétek közé tartozik, ebben az esetben a felső állcsont kerül pótlásra. Ez a kis és nagy örlők pótlása előtt lehet szükséges. A gyógyulási idő itt is lehet rövidebb vagy hosszabb, de általában három-négy hónap alatt alakul szilárd csonttá a csontpótlás. Az implantálásra a teljes megszilárdulás után kerülhet sor.

Mi a gyökércsúcs rezekció (csonkolás)?

A gyökércsúcs csonkolás akkor szükséges, ha a gyökércsúcs körüli gyulladásos szöveteket kell eltávolítani. A szakorvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy ez a szájsebészeti beavatkozás a konkrét esetben sikeresen elvégezhető-e. A beavatkozás sikere ugyanis függ a gyulladás mértékétől, a gyökér hosszától, a páciens szervezetének állapotától. Emellett jó tudni, hogy a műtét után a gyógyulás akár egy évig is eltarthat, viszont sok esetben a fog eltávolításának ez az egyetlen alternatívája.